«Οι άνδρες δεν κλαίνε»: 5 ιστορίες κακοποίησης κατά ανδρών

Είναι γνωστή  η έκφραση «οι άνδρες δεν κλαίνε» και επιθυμητή η διαρκής επιβεβαίωση της από τον ανδρικό πληθυσμό. Το στερεότυπο αυτό, όπως και πολλά άλλα οριοθετεί την συμπεριφορά των ανδρών και κατευθύνει τις αντιδράσεις τους προς  τις κοινωνικά αποδεκτές. Το αποτέλεσμα; H δυσκολία έκφρασης των συναισθημάτων των ανδρών και η τήρηση της σιωπής τους σε καταστάσεις που οφείλει να «σπάσει». Εννοώ και αναφέρομαι στις περιπτώσεις όπου οι άντρες αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία από τις συζύγους τους και κακοποιούνται από αυτές. Απίστευτο και όμως αληθινό, αφού δεν είναι λίγες τέτοιου είδους υποθέσεις.

Υπόθεση Tony Hannington

Ο πενήντα εξάχρονος Tony Hannington ομολόγησε και παραδέχθηκε τη κακοποίηση που δεχόταν από την πρώην γυναίκα του Tracy μετά τη δίχρονη φυλάκιση της. Ο Tony υπήρξε θύμα κακοποίησης για πολλά χρόνια, δηλώνοντας μάλιστα πως νόμιζε ότι κάθε βράδυ θα ήταν το τελευταίο του . Το θύμα αναφέρει πως δεχόταν επίθεση από διάφορα ιπτάμενα αντικείμενα περιλαμβάνοντας μέσα σε αυτά και την ηλεκτρική σκούπα.  Σπάνια δεν ήταν επίσης τα χαστούκια,  οι φωνές και οι υποτιμητικές αναφορές ενώ ακόμη δεν απουσίαζαν και απειλές με τη συνοδεία μαχαιριού ή και ψαλιδιού.  Μετά από όλα αυτά ο  Tony διατείνεται πως πρέπει να υπάρξει καλύτερη παροχή υποστήριξης και προς τους άντρες με τέτοιες υποθέσεις.

Υπόθεση Paul Chivers

Ένα ακόμη θύμα που υπέστη άσχημη και βίαιη συμπεριφορά από τη σύζυγο του.  Ζώντας όλη του τη ζωή με φόβο και όντας ανεκτικός προς τις βίαιες συμπεριφορές της, όπως το να δεχθεί χτύπημα από πιστολάκι μαλλιών στο κεφάλι γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να χρειάζεται οχτώ ράμματα στο μέρος αυτό.

Υπόθεση Martyn Brown

Η κοπέλα του θύματος,Harriet Sharp, περιόριζε τις κινήσεις-εξόδους του Martyn μη επιτρέποντας του επαφές με φίλους, ώστε να μην έχει κάποιον άνθρωπο να μιλήσει. Η ίδια εκτός του ότι τον μαχαίρωνε, χειροδικούσε εναντίον του κλωτσώντας και χαστουκίζοντας τον και του επιτέθηκε σοβαρά με μαχαίρι στο στήθος και στο στομάχι του, τραυματίζοντας έτσι τα πνευμόνια του και αφήνοντας τον, κυριολεκτικά, μία ώρα πριν τον θάνατο, όπως τον πληροφόρησαν οι γιατροί.

Υπόθεση Royce Ali

Παρόμοιο περιστατικό με αυτό του Brown αντιμετώπισε ο σαράντα πεντάχρονος Royce Ali,του οποίου η κοπέλα στη διάρκεια ενός καβγά, χρησιμοποιώντας μαχαίρι τον τραυμάτισε στο αριστερό του χέρι και στη δεξιά μεριά του στήθους του.

Υπόθεση Alex Skeel

Ο Alex είναι ένα θύμα το οποίο βίωσε έντονα τόσο την συναισθηματική όσο και τη σωματική κακοποίηση από τη κοπέλα του Jordan,για τρία χρόνια. Η Jordan επέδειξε άσχημη συμπεριφορά από τις αρχές της σχέσης τους όντας αρκετά ζηλόφθονη, αποτρέποντας τον από το να συνάπτει κοινωνικές επαφές με τους οικείους ή τους φίλους του. Η ίδια τον υποχρέωνε να κοιμάται στο πάτωμα, του απαγόρευε να φάει, τον μαχαίρωνε και ακόμα του προκάλεσε εγκαύματα ρίχνοντας του βραστό νερό στην πλάτη του.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγα παραδείγματα ενός κοινωνικού φαινομένου που όπως διαπιστώνεται αγνοούμε επιδεικτικά. Αν και σπάνιζαν τέτοιες συμπεριφορές προς τους άνδρες, πλήθος ερευνών αποδεικνύουν πως η άσκηση βίας προς τους αυτούς έχει αυξηθεί δραματικά και δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται τόσο αποτελεσματικά όσο αντίστοιχες γυναικείες κακοποιήσεις. Συνήθως οι άνδρες διστάζουν να μιλήσουν καθώς αισθάνονται ντροπή εξαιτίας της προσδοκώμενης θέσης που τους έχει προετοιμάσει και εξασφαλίσει η κοινωνία, η οποία ξεχειλίζει από αρρενωπότητα, αναισθησία, θα έλεγε κανείς, και σκληρότητα. Όλοι είμαστε άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, άνδρες και γυναίκες και όλοι έχουμε αισθήματα. Όλοι κλαίμε. Ήρθε η ώρα να επέλθει η πραγματική ισότητα ανεξαρτήτου περίπτωσης.

Χριστίνα Τόλιου

pollsandpolitics.gr